Dostupni linkovi

Portparol EU: Dačić i Tači u sredu u Briselu



Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u sredu, 7. novembra, u Briselu, potvrdio je danas portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

U saopštenju portparola navodi se da je Eštonova pozvala premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hašima Tačija na sastanak u sredu u Briselu.

Kako su ranije agenciji Beta rekli evropski diplomatski izvori u Briselu, Dačić i Tači će na radnoj večeri sa Eštonovom razmotriti najvažnije teme koje vode daljem napretku u dijalogu.

Prema tim izvorima, ključni razgovori će se najverovatnije voditi o integrisanom upravljanju prelazima, sprovođenju postignutih dogovora i garancijama za srpsku kulturnu i versku baštinu.

Dačić i Tači bi, prema istim izvorima, trebalo da se najpre odvojeno sastanu sa Eštonovom posle čega je planiran zajednički trojni sastanak na radnoj večeri.

Prvi sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje Ketrin Ešton, 19. oktobra u Briselu, i EU i SAD pozdravile su kao pozitivan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dalje nepredovanje ka EU.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prošle nedelje su o nastavku dijaloga zajedno razgovarale sa zvaničnicima u Beogradu, a potom i u Prištini.
XS
SM
MD
LG