Dostupni linkovi

Obama ima ubedljivu podršku u Evropskoj uniji



Oko 90 odsto građana Evropske unije podržalo bi Baraka Obamu (Barack) na američkim predsedničkim izborima kada bi im bilo omogućeno da glasaju, pokazala su istraživanja javnog mnjenja uoči izbora u SAD.

Većina anketiranih Evropljana navela je kao glavni razlog za davanje podrške Obami to što ne znaju mnogo o njegovom protivkandidatu Mitu Romniju (Mitt Romney).

Jedno od istraživanja, koje je prošle sedmice obavila britanska agencija Jugov (YouGov), pokazalo je da Evropljani smatraju da su Romnijeve ideje previše desničarske, preneo je briselski portal Euraktiv (euractiv.com).

S druge strane okeana, istraživanja javnog mnjenja Rojtersa i Ipsosa ukazuju na neizvesnost predsedničkih izbora do kraja, budući da dvojica glavnih kandidata imaju gotovo istu podršku - Obama 47 odsto, Romni 46 odsto.

"Evropljani širom političkog spektra gledaju na predsednika Obamu kao na nekog ko je na istim talasnim dužinama", kaže potpredsednica delegacije Evropskog parlamenta zadužena za odnose sa SAD Sara Ladford (Sarah Ludford).

Obama je, međutim, kod kuće često kritikovan zbog toga što je previše evropski nastrojen. U Evropi, pak, Obama je pobrao simpatije zbog politike širenja zdravstvenog osiguranja, brige za siromašne, liberalnog odnosa prema rodnoj i seksualnoj orijentaciji i politike prema klimatskim promenama.

Romni, s druge strane, nije uspeo previše da dotakne ljude svojom pričom o građanskim i ljudskim pravima i kompleksnošću svetske politike.

S druge strane, Evropa nije previše srećna zbog sve jačeg okretanja SAD ka kineskoj privredi koja je u velikoj ekspanziji.

"Moramo da shvatimo da Evropa više nije tako važna za američku spoljnu politiku i to takođe važi za Obamu", kaže nemački poslanik Operman i dodaje da Evropa mora da ozbiljnije radi na tome da zadrži svoj međunarodni uticaj i partnerske veze sa SAD.

SAD su i dalje najvažniji politički i trgovinski partner Evropske unije. Polovina ukupne spoljne trgovinske razmene EU otpada na SAD. Nivo direktnih stranih investicija u oba smera veoma je visok, tako da je to partnerstvo i dalje najjače u svetskim spoljnopolitičkim okvirima.
XS
SM
MD
LG