Dostupni linkovi

Počelo suđenje pomoćniku papinog batlera



U Vatikanu je danas počelo suđenje kompjuterskom tehničaru optuženom da je pomogao batleru pape Benedikta Šenaestog u kradi poverljivih dokumenata.

Očekuje se da će suđenje Klaudiju Scarpeletiju kratko trajati, pošto Vatikan žuri da što pre ostavi iza sebe aferu koja mesecima potresa sedište Katoličke crkve.

Scarpeleti (48) je optužen da je bio saučesnik u krađi dokumenata zbog koje je bivši papin batler Paolo Gabrijele osuđen na 18 meseci zatvora.

Kompjuterski tehničar uhapšen je 25. maja tokom istrage o curenju papinih dokumenata u medije i proveo je jednu noć u vatikanskom pritvoru, nakon čega je pušten.

Koverat sa ukradenim dokumentima adresovan za Gabrijelea pronađen je u ladici Scarpeletijevog stola u Vatikanu. On tvrdi da nije znao šta je unutra, da je potpuno zaboravio na koverat i da ga nikada nije otvorio.

On je prvobitno bio optužen za davanje lažnog iskaza, učešće u zaveri radi teške krađe, pomoganje lopovu i narušavanje službenih tajni.

Vatikan je kasnije ublažio optužnicu i saopštio da je Scarpeletijeva uloga u aferi bila "marginalna" i da će se suočiti sa blažom kaznom akko bude proglašen krivim.
XS
SM
MD
LG