Dostupni linkovi

Fon Sidov: Status Kosova nije na dnevnom redu



Izvestilac Saveta Evrope za Kosovo Bjern fon Sidov izjavio je da će njegov najnoviji izveštaj o situaciji, koji će Parlamentarnoj skupštini SE biti predstavljen u januaru, razmatrati stanje demokratije i ljudskih prava, a da status Kosova nije na dnevnom redu.

"Neću imati drugačiji pristup od onog koji sam imao u prethodnom izveštaju, a koji je bio zasnovan po principu 'standardi pre statusa'. Status nije na dnevnom redu", rekao je za beogradske "Večernje novosti" bivši švedski ministar odbrane Fon Sidov.

On je naglasio da je mnogo važnije da se izvesti o tome kako građani trenutno žive na Kosovu.

"Moj izveštaj će razmatrati stanje demokratije, pitanja ljudskih prava, vladavine prava, poboljšanja uslova života", istakao je Fon Sidov i naveo da je cilj da Savet Evrope da pomogne Kosovu da se izbori s izazovima i svim svojim građanima obezbedi efektivno sprovođenje osnovnih prava.

Izvestilac Saveta Evrope za Kosovo ističe da će predstavnicima Političkog odbora sredinom meseca u Parizu podneti izveštaj o svojoj nedavnoj poseti Kosovu.

"U okviru te posete sam, između ostalog, zaključio da su dodatni napori neophodni u funkcionisanju demokratskih institucija, učvršćivanju efikasne javne administracije, nezavisnog sudstva, u borbi protiv korupcije...Potrebna je i dalja normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU", istakao je Fon Sidov.
XS
SM
MD
LG