Dostupni linkovi

Clinton i Ashton u Prištini: Dijalog od suštinskog značaja za regiju


Hillary Clinton, Hashim Thaci i Catherine Ashton na konferenciji za medije nakon sastanka u Prištini
Hillary Clinton, Hashim Thaci i Catherine Ashton na konferenciji za medije nakon sastanka u Prištini
Američka državna sekretarka Hillary Clinton i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Catherine Ashton, ponovo su pozvale Kosovo i Srbiju da nastave dijalog sve do normalizacije odnosa.

Poziv je upućen nakon njihovih sastanaka sa predsednicom i premijerom Kosova.

Clintonova je u obraćanju medijima rekla da je zvaničnicima u Beogradu i Prištini stavila do znanja da se dijalog mora nastaviti zajedno sa sprovođenjem dosadašnjih postignutih sporazuma. Ona je, međutim, dodala da ovaj dijalog neće ni na koji način uticati na suverenitet i teritorijalnu celovitost Kosova.

“Biću veoma jasna, ne samo ovde u Prištini, već za sve oni koji slušaju i gledaju u regionu, da su SAD posvećene integritetu i suverenitetu Kosova”, kazala je Clinton. Ona je naglasila da se neće prihvatiti razgovori o pitanjima koja dotiču granice i teritoriju Kosova.

Američka sekretarka podržala je najmlađu evropsku državu, ocenjujući je uspešnom pričom.

“Nisam sigurna da je bilo koji narod postigao toliki napredak za ovako kratak period kao što je to na Kosovu”, kazala je Clinton.

Clinton je dodala da se nalazi u poseti Prištini kako bi podržala aspiracije kosovskog naroda za integraciju u EU i NATO.

“Dijalog je od suštinskog značaja koji osigurava prosperitet u dugoročnom planu.
Mi zajednički radimo sa EU na tom pravcu, ali lično želim da pozdravim premijera Thacija za političku hrabrost da se sastane sa premijerom Dačićem u Briselu”
, kazala je Clinton, istovremeno pozdravljajući angažovanje predsednice Kosova, Atifete Jahjaga tokom važnih državnih procesa.

Američka državna sekretarka je navela da SAD pozivaju sve strane da sprovedu sporazume i da postižu nove, a koji su neophodni za napredak dve zemlje.

“SAD se ponose na prijateljstvo sa Kosovom. Mladi na Kosovu zaslužuju punu integraciju u Evropu, a mi ćemo zajednički raditi na izgradnji jedne sigurnije budućnosti na putu integracija u EU i NATO. SAD su posvećene očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”,
naglasila je Clinton.

FOTOGALERIJA: Poseta Kosovu


S druge strane, šefica evropske diplomacije, Catherine Ashton istakla je da je EU sada već ponudila evropsku perspektivu Kosovu i Srbiji. Nakon prvog održanog sastanka dva premijera, Ashton je najavila da će biti i drugih.

“Dijalog koji je počeo nije lak. Nije lak za premijera Kosova. Nije lak ni za premijera Srbije. Ali ovaj dijalog je za poboljšanje života građana, kako bi građani i na severu bili deo zajednice i društva, a to se postiže otvorenim razgovorima", poručila je Ashton.

Premijer Kosova je na konferenciji za medije istakao da na severu Kosova funkcionišu structure Srbije koje onemogućavaju normalizaciju stanja i uspostavljanje vlasti. On je međutim izrazio spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom.

"Zajednički smo se složili da je proces normalizacije Kosova i Srbije odlučujući za evropeizaciju regiona. Kosovo je odlučno na tom putu, ali budimo jasno da se istorijski čas neće vratiti nazad. Nezavisnost i teritorijalni integritet su činjenice međunarodno priznate".

Kosovski analitičar, Shenoll Muharremi smatra da su SAD i EU zajednički i jednoglasno ojačale svoj stav da su nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova nedodirljivi, dok je dijalog sredstvo za normalizaciju odnosa i napredak Kosova i Srbije na putu ka EU.

“Istaknuto je da se Vlada, institucije i kosovski zvaničnici moraju fokusirati više na potrebne reforme za ekonomski razvoj zemlje radi napretka na putu učlanjenja u EU i NATO. Dok je ova poseta veliki uspeh za Kosovo na međunarodnom polju, poruke su bile jasne da dobro upravljanje, vladavina prava i ekonomski razvoj zemlje moraju biti prioritet Vlade Kosova, a to se treba desiti u praksi a ne samo putem izjava”, ocenjuje Muharremi.

Državna sekretarka i šefica evropske diplomatije borave na Kosovu nakon Sarajeva i Beograda. Iz Prištine one će otputovati za Zagreb.
XS
SM
MD
LG