Dostupni linkovi

Michael Bloomberg: Sandy je najrazornija oluja u istoriji SAD-a


Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je danas da je uragan "Sandy" možda bio najrazornija oluja sa kojom se Amerika suočila i da očekuje da će nivo vode početi da opada poslije sinoćnjeg najjačeg udara.

U nekoliko država na američkoj istočnoj obali poginulo je najmanje dvadeset ljudi. Blumberg je rekao da je samo u NJujorku poginulo deset lica, ali je upozorio da bi broj žrtava mogao da poraste.

Bloomberg je rekao da je snaga oluje premašila sve prognoze, prenio je BBC.

Predsjednik SAD-a Barack Obama ranije je proglasio stanje "velike katastrofe" u državi New York zbog obilnih poplava i prekida isporuke električne energije za 7,3 miliona domaćinstava.

Plimni talas rekordne visine od četiri metra poplavio je mnoge dijelove njujorške podzemne željeznice. Širom grada eksplidorale su strujne stanice, jedna bolnica je evakuisana, a vatra je uništila 50 kuća. Bez struje je i dalje skoro četvrtina stanovnika ovog grada.

Guverner države New Jersey Chris Christie izjavio je da je olujom pogođeno 2,4 miliona domaćinstava, što je dvostruko više od broja pogođenih porodica u udaru uragana "Irene" u augustu 2011. godine.

"Uništenje je veće od bilo čega što sam ikada vidio", rekao je Christie na konferenciji za novinare. On je dodao da očekuje da će za normalizaciju situacije i servisa biti potrebno više od osam dana.

Plimni talas ostavio je za sobom krhotine nagomilane u visinu od preko dva metra, obarao je drveća i stubove rasvjete i nosio manje automobile niz ulice.
XS
SM
MD
LG