Dostupni linkovi

Janukovičeva partija osvojila najviše glasova na izborima u Ukrajini



Vladajuća Partija regiona ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča na prvom je mjestu sa osvojenih 37 procenata glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, a na drugom mjestu je opozicioni savez za koga je glasalo 21 posto Ukrajinaca, pokuzuju prvi rezultati izbora u Ukrajini koji su objavljeni danas.

Na osnovu 25 procenata izbrojanih glasova, za 225 od 450 poslanika koji se biraju proporcionalnim sistemom, Komunistička stranka osvojila je 15 procenata glasova, dok su partije Udar boksera Vitalija Klička i nacionalistička partija Svoboda na četvrtom i petom mjestu sa 12 odnosno sedam dobijenih glasova.

Za stranku Ukrajina naprijed bivše fudbalske zvijezda Andrija Ševčenka, glasalo je 1,7 posto Ukrajinaca, što znači da ta partija neće ući u parlament, pošto nije prešla cenzus od pet posto.

Druga polovina poslanika bira se većinski. Na osnovu 21 procenata izbrojanih glasova, Partija regiona trebalo bi da ima 114 mjesta u novom ukrajinskom parlamentu, savez Batkivšćina u kojoj su pristalice Julije Timošenko, 40. Partija Svoboda će najvjerovatnije imati devet, a Udar pet poslanika.
XS
SM
MD
LG