Dostupni linkovi

State Department: BiH tranzitna zemlja u trgovini ljudima



Prema posljednjem izvještaju State Departmenta, Bosna i Hercegovina je polazna, odredišna i tranzitna zemlja za osobe koje su predmet trgovine ljudima, u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada, saopštio je Caritas Biskupske konferencije BiH, povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra.

"Žrtve iz BiH su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada u Azerbajdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Španjolskoj i drugim zemljama u Europi. Žene iz BiH, kao i žene i djevojke iz Ukrajine, Albanije, Srbije, Kosova i Njemačke su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja unutar BiH. Lokalne djevojke, posebno romskog porijekla, i djevojke iz drugih zemalja u regiji, bile su predmet trgovine ljudima u svrhu prisilnog braka ili kućnog ropstva", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, stručnjaci su izvijestili da je značajan broj dječaka i djevojčica romske nacionalnosti bio podvrgnut prisilnom prosjačenju od organiziranih kriminalnih grupa.

"Jedna nevladina organizacija zabilježila je da su trgovci ljudima podvrgavali djecu od 12 godina seksualnom iskorištavanju, koristeći ucjenu, grupno silovanje i droge kao sredstva za prisilu i kontrolu", dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je da postoje tri pristupa u borbi protiv ovog problema, a to su prevencija, krivično gonjenje počinitelja i zaštita žrtava.
XS
SM
MD
LG