Dostupni linkovi

Srpska izbeglička udruženja kritikovala Tadića i Josipovića



Koalicija udruženja srpskih izbeglica kritikovala je danas predsednika Hrvatske Iva Josipovića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadić zato što tokom primanja Evropske medalje za toleranciju nisu pomenuli da stotine hiljada prognanih Srba ni 17 godina posle završetka rata ne mogu da ostvare svoja imovinska i druga prava u Hrvatskoj.

"Boris Tadić i Ivo Josipović su godinama govorili o miru i toleranciji, a istovremeno su zatvarali oči pred činjenicom da je temeljni problem Srba u Hrvatskoj i dalje diskriminacija u zakonodavstvu i postupanju nadležnih državnih organa", navodi se u saopštenju.

Izbeglička udruženja podsećaju da je od 132.000 Srba koji su popunili povratnički karton, u Hrvatskoj ostalo da živi njih oko 50.000, odnosno samo 38 odsto.

"Koalicija udruženja izbeglica smatra da iskreno pomirenje i međusobno poštovanje između srpskog i hrvatskog naroda nije moguće dok svaka strana, kako kaže hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ne prizna sopstvene greške i zločine koji su učinjeni prema pripadnicima drugog naroda", navodi se u saopštenju.

Bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću sinoć je u Evropskom parlamentu u Briselu uručena Evropska medalja za toleranciju, kao priznanje za "doprinos toleranciji, poštenju, moralnoj hrabrosti i pomirenju" u Evropi.
XS
SM
MD
LG