Dostupni linkovi

Preminuo prvi čovek koji je mesecima živeo bez srca



U Pragu je proteklog vikenda preminuo prvi čovek na svetu koji je više od pola godine živeo bez srca, a rad obe komore obezbeđivale su specijalne pumpe, saopštio je danas praški Institut kliničke i eksperimentalne medicine (IKEM).

Profesionalnom vatrogascu, 37-godišnjem Jakubu Haliku, lekari su zbog agresivnog malignog tumora morali da odstrane celo srce, a potom su mu, kako bi ga održali u životu, ugradili dve specijalne pumpe.

Te pumpe koriste se u kardiologiji, ali samo jednostrano - da zamene rad jedne srčane komore. Jedini koji su se pre čeških kardiologa upustili u takvu operaciju bili su lekari iz Hjustona u Teksasu, ali je njihov pacijent preminuo nakon nedelju dana.

"Pacijent je preminuo u subotu. Otkazala mu je jetra. Za sada ne znamo zašto se to desilo", kazao je danas češkim medijima kardiohirurg Jan Pirk, koji je sa svojim kolegama operisao Halika.

Krajem avgusta činilo se da su se lekari ipak izborili za Halikov život, pošto su analize pokazale da nema metastaza, zbog čega je mogao da bude stavljen na prioritetnu listu čekanja za transplantaciju srca.

"To je olakšanje. Sada znam da su svi testovi u redu i da me čekaju dalji koraci ka ozdravljenju", kazao je tada novinarima nasmejani Halik, koji je zahvaljujući specijalnoj tašni za pumpe mogao i u kratke izlaske van bolnice.

Lekari su i tada naglasili da je, bez obzira na optimizam, Halikov život ipak ugrožen mogućim komplikacijama.
XS
SM
MD
LG