Dostupni linkovi

Šojble se zalaže za uvođenje "komesara za valutu"



Nemački ministar finansija Volfgang Šojble zatražio je danas da se uspostavi funkcija "komesara za valutu" za članice evrozone, sa širokim ovlašćenjima nad nacionalnim budžetima, u okviru promene osnivačkog sporazuma Evropske unije radi produbljenja integracije i okončanja dužničke krize u tom monetarnom bloku.

Završavajući azijsku turneju, Šojble je na konferenciji za novinare u Abu Dabiju takođe podržao reformu Evropskog parlamenta, kako bi se osiguralo da samo zakonodavci iz članica na koje se odnosi odredjeni problem mogu da o njemu glasaju, prenela je agencija Rojters.

On je rekao da je o tim predlozima razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i dodao da je ona u tom pogledu bila "nešto opreznija".

Šojble je rekao da bi EU trebalo da na ovonedeljnom samitu u Briselu počne razgovore o predlozima za promenu osnivačkog sporazuma.

"Sada moramo da preduzmemo krupnije korake u smeru fiskalne unije. Moramo da iskoristimo sadašnju šansu (dužničku i finansijsku krizu u evrozoni), ukazao je Šojble, koji se već odavno zalaže za bližu integraciju EU.
XS
SM
MD
LG