Dostupni linkovi

Sud EU: Slovačka imala pravo da zabrani posetu Šoljoma



Slovačka nije prekršila zakone Evropske unije i pravo na slobodu kretanja kada je pre tri godine zabranila predsedniku Mađarske Laslu Šoljomu da dođe u Komarno na otkrivanje spomenika mađarskom kralju, Svetom Stefanu Velikom, presudio je danas Sud EU u Luksemburgu.

Slovačka je 2009. godine diplomatskom notom zabranila mađarskom predsedniku ulazak na svoju teritoriju i dolazak na svečanost u Komarnu.

Šoljom je tom notom upozoren da njegova poseta, iako poluprivatna, predstavlja rizik po bezbednost pošto su kontramiting u Komarnu najavili slovački ekstremisti.

Sva trojica najviših zvaničnika Slovačke, predsednik Ivan Gašparovič, predsednik parlamenta Pavol Paška i tadašnji premijer Robert Fico izdali su tada još i zajedničko saopštenje u kojem su upozorili predsednika Mađarske da je datum njegove posete odabran veoma neosetljivo.

Slovačka 21. avgusta obeležava godišnjicu invazije snaga Varšavskog pakta među kojima su bili i mađarski vojnici, na tadašnju Čehoslovačku.

Mađarska je odluku zvanične Bratislave označila kao korak bez predsedana, nedopustiv u odnosima dva saveznika i tužila Slovačku Sudu EU da je prekršila Šoljomovo pravo na slobodu kretanja po šengenskom prostoru.

Sud je, međutim, danas dao za pravo Slovačkoj, a presudu obrazložio time da za posete šefova država ne važe propisi koji garantuju slobodu kretanja običnim građanima.
XS
SM
MD
LG