Dostupni linkovi

General Willson na suđenju Mladiću: Neviđeno žestoki napadi na Sarajlije


General John Wilson tokom svjedočenja, 10. listopada 2012.
General John Wilson tokom svjedočenja, 10. listopada 2012.
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom australskog generala Džona Vilsona (John Wilson), koji je kao bivši šef promatrača UN-a u Sarajevu - opisao neselektivnu i rasprostranjenu paljbu po civilnim metama.

Prema iskazu umirovljenog generala Vilsona, koji je bio očevidac više granatiranja, napadi na sarajevske civile su bili toliko jaki - da takvo što nije vidio tijekom 34 godine vojne karijere.

Srpske snage VRS-a su prema opisu svjedoka, uvijek odgovarale na vatru s linija fronta, ali i dodatno gađale civilna područja od kud nije vojno djelovano. Tako je bilo i 14.svibnja 92.godine kada su osim linija fronta oko Sarajeva, napadnuti i civilni dijelovi grada, prisjetio se šef UN-ovih promatrača u Sarajevu.

„Nisam mogao čak ni kroz prozor promatrati jer je bilo opasno. To je bila žestoka vatra, trajala je od ranog jutra, počevši negdje od 5 sati ujutro pa do kasno navečer. Nekoliko stotina artiljerijskih projektila je padalo nedaleko od mene, a to je bilo samo jedno područje u cijelom Sarajevu, jer je zapravo cijeli grad bio izložen toj vrsti i intenzintetu vatre tog dana“, opisao je svjedok prvog žešćeg granatiranja koje je vidio.

Obrana generala Mladića inače se brani tezom - kako je VRS samo odgovarala na napade iz Sarajeva, a ne namjerno gađala civile. UN-ov promatrač Vilson to je osporio, potvrdivši – kako je takav izgovor koristila i VRS u ratno vrijeme, kada bi otvarala tešku artiljerijsku vatru.

„Bilo bi nam rečeno – da bi došlo do otvaranja vatre koje su pokrenule snage Predsjedništva, negdje uz liniju fronta. A odgovor na takav napad bi bio gotovo odmah po tom prostoru gdje je došlo do napada, ali isto tako i po dubini, po gradu – gdje nikakvih napada nije bilo, niti vojnih meta“, naveo je svjedok.

Prema generalu Vilsonu snage Predsjedništva Bosne i Hercegovine su bile slabe i neorganizirane, nasuprot VRS-u koja je bila dobro naoružana i pozicionirana tako da su njezini pripadnici – točno mogli vidjeti što gađaju.

„Uglavnom, izlazna vatra snaga Predsjedništva je bila laka, a dolazna od strane srpskih snaga – je bila konstantna, teška i rasprostranjena“, izjavio je svjedok koji je obišao kao promatrač artiljerijske snage VRS-a oko Sarajeva.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:53 0:00
Direktan link


Vilson se također prisjetio prijetnji generala Mladića – da će sravniti pola grada, ukoliko preostali pripadnici JNA ne budu evakuirani iz Sarajeva, što je i napravio 28.svibnja 1992.godine – novim žestokim artiljerijskim napadom.

U nastavku suđenja u četvrtak, australskog generala će unakrsno ispitivati Mladićeva obrana.
XS
SM
MD
LG