Dostupni linkovi

Održana komemoracija Vojinu Dimitrijeviću



Komemoracija profesoru i osnivaču Beogradskog centra za ljudska prava Vojinu Dimitrijeviću, koji je umro 5. oktobra, održana je danas u Skupštini Beograda.

"Vojin Dimitrijević je bio veliki čovek u maloj zemlji i iza takvih ljudi uvek ostaje velika praznina. Bio je jedan od najslobodnijih pravničkih umova koji je istovremeno poštovao pravila profesije i razmicao je tesne granice u koje su promoteri neslobode nastojali da
ga smeste. I razmaknuo ih je za sve nas", rekla je profesorka Vesna Rakić Vodinelić.

Vesna Rakić Vodinelić rekla je da je Dimitrijević bio među retkim pravnim piscima i profesorima koji ne korite bezličnu pravnu retoriku i nikada nije rekao niti napisao "fizičko lice", nego je govorio i pisao "čovek".

"Centralna naučna i profesorska tema Vojina Dimitrijevića bila su ljudska prava. Biti slobodan na Balkanu uprkos Balkanu, biti slobodan u Srbiji uprakos svemu, bio je jedan od ciljeva njegovog naučnog i životnog opusa. Promovisanjem ideje ljudskih prava teško se zamerio takozvanim državotvornim pravnicima", rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Podsetila je da su ga 1998. godine upravo takvi pravnici, demonstrirajući razobručenu lakoću prava i države shvaćenih samo kao sila i moć, oterali sa Beogradskog univerziteta, i "sada su svuda oko nas".

Dimitrijevićev saradnik Dragor Hiber rekao je da se on borio protiv nacionalizma, rata i zločina a za jednakost i ljudska prava.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da je Dimitrijević pomerao granice u oblastima kojima se bavio i da su susreti sa njim hiljadama mladih usmerili živote.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je u pisanoj izjavi koja je pročitana na komemoraciji naveo da je Dimitrijević bio najpametniji čovek sa kojim je u životu razgovarao.

Komemoraciji su, pored članova porodice, prisustvovali i mnogobrojni Dimitrijevićevi saradnici, profesori, poslanici, novinari i aktivisti za ljudska prava.

Kremacija posmrtnih ostataka Vojina Dimitrijevića biće sutra u 12 sati na Novom groblju u Beogradu.

Dimitrijević, profesor prava, bio je stručnjak i međunarodni autoritet u oblasti ljudskih prava i međunarodnih odnosa.
XS
SM
MD
LG