Dostupni linkovi

Nobelova nagrada za medicinu za matične ćelije



Nobelova nagrada za medicinu ili psihologiju ove godine dodijeljena je zajedno Britancu Džonu Gardonu (John Gurdon) i Japancu Šinji Janaki za rad na matičnim celijama kojim su pokazali da one mogu biti reprogramirane i u zrelom dobu, čime se omogućavaju novi metodi u dijagnozi i lečenju bolesti.

U saopštenju Nobelovog komiteta navodi se da su ovi naučnici dokazali da se zrele, specijalizovane ljudske ćelije mogu reprogramirati da bi ponovo postale matične ćelije koje se razvijaju u sva telesna tkiva.

"Njihov rad predstavlja revoluciju shvatanja razvoja ćelija i organizama".

DŽon B. Gardon otkrio je 1962. godine da je specijalizacija ćelija reverzibilna, a Šinja Jamanaka je više od 40 godina kasnije pokazao da zdrave zrele ćelije mogu biti reprogramirane u matične ćelije.

"Ova velika otkrića su potpuno promenila naše poglede na razvoj ćelija i njihovu specijalizaciju. Sada znamo da zrele ćelije ne moraju zauvek da ostanu u specijalizovanom stanju", navodi se u saopštenju.

Istovremeno je objavljeno da će ime dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost biti objavljeno u četvrtak, 11. oktobra.

Japanski pisac Haruki Murakami je na kladionicama glavni favorit za osvajanje nagrade, koja osim prestiža donosi i 1,2 miliona dolara.

Među ostalim kandidatima su rok autor Bob Dilan, kineski pisac Mo Jan i američki pisac Tomas Pincon, preneo je Rojters.
XS
SM
MD
LG