Dostupni linkovi

Džombić: Dostavićemo Crnoj Gori dokumentaciju o HE



Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je da je danas obavestio crnogorskog premijera Igora Lukšića da će RS Vladi Crne Gore dostaviti na uvid svu dokumentaciju u vezi sa izgradnjom četiri hidroelektrane u gornjem slivu reke Drine.

Džombić je rekao da je Lukšića pozvao da se o tome sprovedu neophodne konsultacije, dodajući da smatra da će sve dileme biti otklonjene kada se sastanu resorni ministri RS i Crne Gore i kada se pregleda sva dokumentacija i studije.

Premijer RS je novinarima u Banjaluci rekao da su sve predstudije tog projekta "ukazale da nema negativnih uticaja na životnu sredinu susednih zemalja", ponavljajući da je izgradnja hidroelektrana na Drini isključivo u nadležnosti RS.

"Crna Gora je uputila poziv i uopšte nije problem da mi tu dokumentaciju stavimo na raspolaganje", kazao je Džombić.

Elektroprivreda RS je sa nemačkom kompanijom RWE potpisala ugovor o strateškom partnerstvu, koji podrazumeva izgradnju četiri hidroelektrane na Drini - Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci.

Crnogorski premijer Igor Lukšić potom je poručio da ta zemlja mora biti konsultovana o izgradnji hidroelektrana, jer su Crna Gora i BiH države potpisnice Espo konvencije na osnovu koje se obavezuju na razmenu informacija i konsultacije u slučaju kada realizacija plana ili projekta može imati uticaja na životnu sredinu druge države.
XS
SM
MD
LG