Dostupni linkovi

Stiglic: Opasnost od kolapsa evra



Nobelovac Džozef Stiglic upozorio je na opasnost od kolapsa evra, ocenjujući da je upravljanje krizom u evrozoni fatalno.

"Što se paketa mera štednje tiče situacija je sve gora. Španija se nalazi u depresiji. Nema druge reči da se opiše stanje u jednoj zemlji u kojoj je nezaposlenost 25 odsto. Grčka je, takođe, u depresiji", naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Evrozona, prema njegovim rečima, nije uspela da povrati poverenje, a bez strategije povratka on ne vidi da će u tome i uspeti.

"To je bilo predvidivo. Strategija štednje je fantazija Evrope i nikada nije funkcionisala. Nije funkcionisala ni u Aziji 90-tih godina, kao ni kasnije u Argentini, a ni danas u Evropi", rekao je Stiglic. Izlaz je, kako on smatra, "više Evrope".

Stiglic je kazao da je neophodno da se dugovi preuzmu od zajednice, dodajući da su zaduženja evrozone manja nego SAD, te da, ako sve zemlje zajedno traže kredite mogu da ih dobiju po razumnim uslovima.

Uz to, kako je dodao, neophodno je uspostavljanje zajedničko osiguranje uloga, ali, kao što je to do sada planirano, samo nadzorom, neće biti dovoljno.

"Bez zajedničkog obezbeđenja uloga monetarna unija ne može funkcionisati, jer bi tako stalno novac odlazi iz finansijski slabijih zemalja", uveren je Stiglic koji ističe da je alternativa krah evra, što bi bilo skupo za sve.
XS
SM
MD
LG