Dostupni linkovi

EK Srbiji: Nikome ne određujemo rokove



Evropska komisija ne želi komentarisati izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da njegova zemlja neće žuriti prema članstvu u EU-u, ističući da Brisel ne nameće nikome nikakve rokove i da je brzina procesa potpuno u rukama zemlje koja želi ulazak u Uniju, izjavio je u ponedeljak portparol Komisije Peter Stano.

"Ne komentarišemo izjave pojedinih političara na temelju medijskih izveštaja. Za nas je važno imati jasnu ideju o evropskoj politici Srbije, koju smo dobili nakon brojnih sastanaka s predsednikom, premijerom i članovima vlade. Intenzitet angažmana zemlje u procesu proširenja u potpunosti je u njenim rukama, dakle ako zemlja želi ubrzati ili usporiti proces, to je njena odluka, a Evropska komisija ne nameće nikakve rokove ni brzinu napretka u procesu", rekao je Stano.

Nikolić je u subotu na skupštini Srpske napredne stranke, čiji je bio predsednik bio do izbora za šefa države, rekao da Srbija želi članstvo u Europskoj uniji, ali da neće “trčati” ni za kakvim datumima i da ju je deset godina “trčanja” dovelo do prosjačkog štapa.

Nikolić je ustvrdio da je Srbija spremna da ispuni uslove koje su i druge zemlje ispunjavale na putu prema EU-u te da se ni po koju cenu neće odreći Kosova.
XS
SM
MD
LG