Dostupni linkovi

Srbija: Ukinuto 138 parafiskalnih nameta



Paket mera za rasterećenje građana i privrede u Srbiji danas stupa na snagu pa više od 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća više neće morati da plaća 138 parafiskalnih nameta.

To će im u uslovima krize doneti uštedu do 200.000 dinara godišnje, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Preduzetnici više neće imati obavezu da plaćaju firmarinu, koja se u zavisnosti od opštine, delatnosti i zone poslovanja, do sada plaćala od 24.000 do 120.000 dinara godišnje, kao ni komunalnu taksu za isticanje reklame, koja je do sada bila od 9.250 do 98.400 dinara na godišnjem nivou.

Od važnih taksi koje su ukinute su i komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih naprava i drugih objekata, čime će se rasteretiti građani koji drže čamce, sojenice i razne druge objekte na vodi, kao i taksa za držanje restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vodi (splavovi).

Da bi se omogućila jeftinija i jednostavnija registracija automobila, i drugih motornih vozila, ukinute su nepotrebne takse.

Svim građanima koji registruju svoj automobil, ova mera doneće uštedu i do 4.000 dinara.

Stupanjem na snagu zakona koji su usvojeni na sednici Skupštine Srbije prošle nedelje, značajno se rasterećuju zanatlije, mala i srednja preduzeća, u kojima danas radi blizu milion ljudi.
XS
SM
MD
LG