Dostupni linkovi

Mudis: Nedovoljna dokapitalizacija španskih banaka



Planirana dokapitalizacija posrnulih španskih banaka doprineće povećanju tržišnog poverenja u bankarski sistem te zemlje, ali iznos traženih sredstava je nedovoljan kako bi se očuvala stabilnost banaka u ovako teškoj situaciji, saopštila je danas američka bonitetna agencija "Mudis" (Moody’s).

"Dokapitalizacija će poboljšati solventnost oslabljenih institucija i doprineti vraćanju tržišnog poverenja u celokupan španski bankarski sistem", dodaje se u saopštenju agencije.

"Međutim, iznos za dokapitalizaciju banaka, koji je u petak predstavila Španija, je ispod naših procena sredstava koja su potrebna Španiji da bi očuvala stabilnost u izuzetno nepovoljnom okruženju", dodaje "Mudis".

Ova agencija smatra da je bankama potrebno izmedju 70 i 105 milijardi evra.

Nezavisna revizija španskih banaka, kojom je rukovodila američka konsultantska kompanije "Oliver Vajman", pokazala je u petak da je španskim bankama potrebno 59,2 milijarde evra kako bi popravile svoje bilanse stanja, koji su teško pogođeni pucanjem mehura nekretnina 2008.

Oslanjajući se na takvu reviziju, španska vlada je saopštila da će njenim bankama možda trebati pozajmica od samo 40 milijardi evra od partnera iz evrozone, što je daleko ispod maksimalno ponudjenog zajma od 100 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG