Dostupni linkovi

Nemački amabasador: Ne očekujem usporavanje integracija Srbije



Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm ocenio je danas da izjavu predsednika Tomislava Nikolića da će Srbija imati i svoje uslove na putu ka Evropskoj uniji nije doživeo kao najavu usporavanja procesa evropskih integracija.

Vilhelm je rekao da je dobra vest što Srbija želi da postane članica EU i da su mu to jasno stavili do znanja svi srpski zvaničnici sa kojima se susreo od kada je preuzeo dužnost ambasadora pre nekoliko nedelja.

Nemački ambasador je dodao da je procedura priključenja Evropskoj uniji "očigledno dvosmeran proces" u kojem ne mora samo EU da bude ta koja postavlja uslove, već treba omogućiti i svakoj zemlji koja je kandidat da izrazi svoje viđenje kako taj proces treba da izgleda.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u subotu, 29. septembra, da će Srbija u daljem procesu evropskih integracija imati svoje uslove jer "nema razloga da trči za datumom i papirom".

"Moramo da sačekamo i da vidimo koji su to uslovi na koje Vlada Srbije misli", rekao je Vilhelm i dodao da u dosadašnjim razgovorima sa zvaničnicima iz Srbije nije bilo reči o tome.

On je dodao da je u tim razgovorima sagovornicima iz Srbije preneo da "Nemačka i cela Evropa" žele da Srbija postane članica EU što pre i da se nada da će svi preostali problemi biti rešeni uskoro.
XS
SM
MD
LG