Dostupni linkovi

Džombić: Nema razloga za kočenje regionalnih projekata



Predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić smatra da nema razloga da bilo ko koči regionalni projekat izgradnje hidroelektrana na reci Drini.

"Svi zajedno treba da tragamo za zajedničkim regionalnim projektima koji će povezati privrede, ljude, da bismo bili konkurentniji na međunarodnom tržištu", rekao je Džombić danas novinarima u Banjaluci.

On je podsetio da je prvobitno postojala ideja projekta `Buk Bijela` šireg karaktera u koji trebalo da bude uključena i Crna Gora.

"S obzirom na to da Vlada Crne Gore nije mogla da obezbedi saglasnost svojih građana, Vlada Republike Srpske je redukovala projekat `Buk Bijela` i on ne zadire u interese i teritoriju Crne Gore. Akumulaciono jezero, koje bi bilo napravljeno, ne ide u Crnu Goru", objasnio je Džombić.

Premijer Srpske je napomenuo da Crna Gora ne može imati nikakve štete od ovog projekta, ali da će kontaktirati crnogorskog premijera Igora Lukšića da vidi o čemu je konkretno reč.

Vlada Crne Gore je 2005. odustala od namere da zajedno sa Republikom Srpskom realizuje predratni projekat "Buk Bijela" zbog akumulacionog jezera koje bi potopilo deo kanjona reke Tare u Crnoj Gori.

Nakon toga Vlada Republike Srpske je revidirala projekat i predvidela izgradnju sistema od četiri elektrane srednje veličine snage 260 megavata.

Poslije dva međunarodna poziva, prošle sedmice je za strateškog partnera u realizaciji projekta izabrana nemačka kompanija RVE, jedna od najvećih evropskih korporacija iz sektora energetike, zbog čega je zvanična Podgorica protestvovala kod vlasti u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG