Dostupni linkovi

Ročište o žalbi Pusi Rajot odloženo za 10. oktobar



Ročište na kome bi trebalo da bude razmotrena žalba članica ruske pank grupe "Pusi Rajot", osuđenih na dve godine zatvora zbog huliganizma i širenja verske mržnje, odloženo je danas za 10. oktobar, jer je jedna od njih otpustila svoje advokate.

"Zahtev Jekaterine Samucevič je prihvaćen. Ročište je odloženo za 10. oktobar", objavio je danas predsednik moskovskog Gradskog suda.

Nadžeda Tolokonjikova (22), Jekaterina Samucevič (30) i Marija Aljehina (24) osuđene su 17. avgusta na dve godine zatvora zbog huliganizma i podsticanje verske mržnje, pošto su u martu u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi izvele pank molitvu u kojoj su od Bogorodice tražile da spasi Rusiju od predsednika Vladimira Putina.

One su tokom suđenja rekle da su time htele da iskažu protest zbog podrške Ruske pravoslavne crkve (RPC) Putinu, i da nisu imale nameru da vređaju vernike.

RPC se juče založila za blažu kaznu članicama "Pusi rajot" ako se pokaju zbog pevanja molitve protiv Putina.

I ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao je ranije ovog meseca na oslobađanje tri članice pank benda, navodeći da bi njihov dalji boravak u zatvoru bio "neproduktivan", dok je predsednik Vladimir Putin pre donošenja presude rekao da ih ne treba strogo kazniti.
XS
SM
MD
LG