Dostupni linkovi

Klaus za napad krivi stanje u društvu



Češki predsednik Vaclav Klaus je incident u Hrastavi na severu Češke, kada ga je jedan mladić napao plastičnim pištoljem, označio za prvi atentat na šefa države u Češkoj u poslednjih 100 godina i odbio da to posmatra kao incident.

"To nije incident za žaljenje, kako je nesrećno kazao premijer Nečas. To je bio pre prvi atentat na predsednika republike u 100 godina naše moderne istorije", kazao je Klaus za današnju Mladu frontu Dnes.

Simpatizer čeških komunista, 26-godišnji Pavel Vondrouš u petak se na svečanom otvaranju novog mosta u Hrastavi probio do Klausa, ispalio nekoliko kuglica iz plastičnog ersoft pištolja, povukao iz mase i dao izjave nekolicini novinara. Tek onda ga je uhapsila policija.

Vondrouš je kazao da je želeo da skrene pažnju na to koliko se političari prave gluvi na opravdani bes običnih ljudi.

Motiv čina je bio politički i pištolj nije isto što i gađanje jajima, rekao je Klaus i dodao da napad odražava izuzetno loše stanje u društvu.

Češki predsednik stao je u odbranu svojih telohranitelja, iako su u javnost procureli snimci razgovora obezbeđenja koji svedoče o haotičnim reakcijama telohranitelja.

Obezbeđenje je primetilo da se predsedniku približava čovek sa oružjem u ruci, ali su ga i posle napada pustili da se mirno udalji, a pažnju su obraćali više na to da se predsedniku ne približe novinari.

Šef obezbeđenja predsednika Jirži Sklenka podneo je ostavku odmah nakon izgreda za koji mladiću prete dve godine zatvora.
XS
SM
MD
LG