Dostupni linkovi

Ešton: Poboljšanje odnosa s Kosovom ključno za pregovore



Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je na sastanku u Njujorku s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ohrabrila srpske vlasti da nastave refome i preduzmu korake
ka "vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom", izjavila je portparolka šefice evropske diplomtije.

U izjavi dostavljenoj agenciji Beta navodi se da je poboljšanje odnosa s Kosovom "ključno za otvaranje pristupnih pregovora i generalno perspektivu Srbije u EU".

"Ketrin Ešton je naglasila potrebu da se Srbija hrabro angažuje u tim pregovorima i ohrabrila predsednika Nikolića da bude spreman da dones neke teške odluke", navodi se u izjavi.

Nikolić je u četvrtak posle sastanka s Ketrin Ešton kazao da mu je ona prenela da EU neće insistirati na priznavanju nezavisnosti Kosova i dodao da Srbija vise neće učiniti nijedan korak ka priznavanju i da bi bilo uzaludno insistirati na tome.

On je rekao da će srpska strana platformu za pregovore s Prištinom pripremiti odmah po njegovom povratku u Srbiju, a da će visoka predstavnica predstavljati EU u tom dijalogu.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU takođe je pozdravila napredak u sprovođenju dogovora u dijalogu Beograd-Priština i naglasila da se očekuje potpuno sprovođenje svih sporazuma bez odlaganja, piše u izjavi njene portparolke.
XS
SM
MD
LG