Dostupni linkovi

Patrijarh Kiril: Ruska crkva se ne stapa sa državom



Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uzvratio je danas na kritike da se Ruska pravoslavna crkva stapa sa državom, što je navodno slučaj prema novom zakonu o religiji.

Crkva nije zainteresovana da preuzme državna ovlaštenja, pa ni da ima državni status, kao što je slučaj u nekim evropskim zemljama, rekao je patrijarh, osvrćući se na zakonske privilegije koje uživa Luteranska crkva u Skandinaviji.

"Ali zahtevi da se razdvoji crkva od države često predstavljaju prikriven pokušaj da se prisili crkva da se odrekne svoje svešteničke misije, a vernici da se odreknu svojih građanskih prava i odgovornosti“, rekao je patrijarh.

On je govorio na konferenciji na moskovskom Univerzitetu, za koju su studenti rekli ranije da su bili prisiljeni da na njoj učestvuju, što je Crkva oštro osudila.

Predlog zakona prema kojem je za svako vređanje verskih osećanja predviđena kazna zatvora do tri godine trenutno je u proceduri u Dumi, gde se očekuje da će dobiti većinsku podršku.

Kriticari kažu da ovaj zakon predstavlja diskriminaciju protiv onih koji nisu vernici i da mu je cilj jačanje unije između Kremlja i Ruske pravoslavne crkve, koja je „procvetala“ nakon što je patrijarh Kiril podržao predsedničku kandidaturu Vladimira Putina početkom godine.
XS
SM
MD
LG