Dostupni linkovi

Francuska: 75 odsto poreza na milionske prihode



Francuska vlada je predstavila kontroverzni budžet kojim se drastično povećavaju porezi u nastojanju da se smanji deficit za 30 milijardi evra, odnosno sa 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda (GDP) na 3 procenta.

Zvaničnici ističu da će dve trećine novca za tu namenu biti prikupljeno od povećanja poreza na bogate, a ostatak vladinim uštedama.

Francuski premijer Žan Mark Ero (Jean-Marc Ayrault) juče je izjavio da će pomenuto povećanje poreza uticati samo na 10 odsto najbogatijih građana.

On je dodao da će novi porez od 75 odsto na prihode veće od million evra godišnje pogoditi “neznatnu manjinu” - između dve i tri hiljade obveznika.

Kritičari ističu da porez na ekstra bogate može podstaći odliv kapitala iz Francuske.
Ovo su najoštrije mere štednje u Francuskoj u poslednjih 30 godina, prenosi Rojters.

Uz rekordno visoku stopu nezaposlenosti i podatke o ekonomskoj stagnaciji, postoji bojazan da budžetski ciljevi nece biti ispunjeni.

Budžet je zasnovan na planiranom ekonomskom rastu za skromnih 0,8 odsto sledeće godine.

„Ovo je borbeni budžet, koji bi trebalo da ponovo postavi zemlju na njene noge“, izjavio je premijer Ero i dodao da je prognoza ekonomskog rasta „realna i ambiciozna“.

Javni dug dostigao je nivo od 91 odsto ekonomskog proizvoda, što je najviše posle Drugog svetskog rata, a novi budžet trebalo bi da popravi kredibilitet Pariza pred partnerima iz Evrozone, ali i na finansijskim tržištima.

Vlada je saopštila da je ovaj budžet prvi u seriji koraka koji bi trebalo da obore deficit na 0,3 odsto društvenog proizvoda do 2017. godine.
XS
SM
MD
LG