Dostupni linkovi

Vatikan se uključuje u debatu o Hristovoj ženi



Vatikanski list "Oservatore Romano" uključio se u debatu koja traje već nekoliko dana o tome da li je Isus Hrist bio oženjen i naveo je da je neistina tvrdnja univerziteta Harvard da koptski papirus iz četvrtog veka ukazuje da su neki rani hrišćani verovali da je Isus bio oženjen.

List je objavio članak vodećeg stručnjaka za Kopte Alberta Kamplanija i propratni uvodnik urednika lista Đovanija Marije Viana, stručnjaka za rano hrišćanstvo.

Oba autora skeptična su u vezi autentičnosti fragmenta papirusa i izrazili su sumnje u njegovu verodostojnost budući da je objagvljen bez preciznih arheoloških podataka.

"Lažnjak u svakom pogledu", naslov je Vanovog uvodinka u kome kritikuje Harvard zbog stvaranja medijske afere na osnovu fragmenta koji su videla samo dva američka lista i u čiju autentičnost sumnjaju mnogi.

Karen King, profesor ranog hrišćanstva na Harvardu obavestila je javnost o postojanju ovog papirusa prošle sedmice, na međunarodnom kongresu koptskih studija u Rimu.
Tekst, napisan na koptskom i najverovatnije preveden sa grčkog teksta iz drugog veka sadrži dijalog u kome se Isus obraća "svojoj supruzi" Mariji.

Prema hrišćanskoj tradiciji, podseća AP, Isus se nije venčao i svaki dokaz koji navodi na drugačiju pomisao podstiče debate o svrsishodnosti celibata za sveštenike i ulozi žena u crkvi. Stoga, nije iznenađenje da se Vatikan umešao u priču i porekao sve.

King tvrdi da fragment nije dokaz da je Isus bio oženjen, već samo da su neki rani hrišćani verovali da jeste.

Ona je takođe priznala da mnogi stručnjaci i njene kolege sumnjaju u autentičnost papirusa i dodala da će mastilo biti ispitano kako bi se utvrdilo vreme nastanka spisa.
XS
SM
MD
LG