Dostupni linkovi

Biskup Perić traži od Josipovića hrvatski entitet u BiH



Zagrebački "Večernji list" objavio je u današnjem broju Promemoriju koju je biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić uputio predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću.

U dokumentu se navodi da "Hrvati treba da imaju entitet u Bosni i Hercegovini, zajednicu županija ili skup opština". Istaknuta je potreba "za hrvatskim institucijama vlasti i društva, kao što to imaju i drugi narodi". Dramatično je upozorio da ce Hrvati nestati bez svog entiteta ili zajednice županija!

Mostarski muftija Seid Smajkić u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) tvrdi kako nema sumnje da se radi o pokušaju oživljavanja ideje "Herceg-Bosne" u novim istorijskim okolnostima.

"Ovim što je izneo biskup Perić potvrdilo se da smo mi bili upravu kada smo verovali da je Katolička crkva glavni protagonista svih događaja u Hercegovini, a kojim se Bošnjaci žele obespraviti. Crkva se do sada krila iz kulisa i iza scene diktirala političko djelovanje. Zahtevi Perića objašnjavaju zašto nije slučajno postavljanje križa na brdu Hum iznad Mostara 2000. godine. Samo naivni mogu verovati da se tada obeležavala godišnjica smrti Isusa Krista. Reč je o pokrštavanju Mostara i na tome se istrajava i sada", rekao je muftija Smajkic.

On je istakao da veruje da će hrvatski predsednik Josipović, ipak, zadržati meru opreza.
XS
SM
MD
LG