Dostupni linkovi

U Atini sukobi policije i demonstranata



Policija i demonstranati danas su se žestoko sukobili u Atini tokom protesta zbog plana grčke vlade o uvođenju dodatnih mera štednje.

Kako je javio izveštač agencije Frans pres, u blizini trga Sintagma preko puta parlamenta bačeni su "molotovljevi kokteli" na policajce u opremi za razbijanje demonstracija, koji su odgovorili bacanjem suzavca.

Sukobi, koji su trajali više od pola sata, nastavljeni su kod ministarstva finansija, a "molotovljevi kokteli" su uzrokovali požar u jednom kiosku, u kontejnerima i na jednoj autobuskoj stanici.

Gvozdenim šipkama demonstranti su lomili stakla na izlozima, a luksuzne hotele u blizini zaštitili su kordoni policije.

Prema podacima policije, 34.000 ljudi izašlo je na danas na ulice Atine, u Solunu 18.000, dok sindikati navode da je ukupan broj učesnika protesta bio 100.000.

U Grčkoj je danas u toku generalni štrajk, prvi otkako je u junu u Atini formirana nova koaliciona vlada, opterećena zahtevom međunarodnih kreditora da na ionako teške mere štednje uvede još teže, u zamenu za novi paket finansijske pomoći.

Generalni štrajk znači, pored ostalog, da su obustavljeni avionski letovi, da ne saobraćaju vozovi i feriboti do ostrva, a ne rade škole, bolnice, prodavnice, carinarnice.

Zaposleni u preduzećima koje treba da se privatizuju danas su na protestu u Atini skandirali - "No pasaran".

"Imamo trećinu nezaposlenih... mi smo očajni i izgubili smo poverenje u EU", rekao je 56-godišnji Ilias Loizos i dodao da mu je plata smanjena za 50 procenata.

Oko 5.000 policajaca raspoređeno je jutros na ulice Atine i Soluna kako bi sprečili nerede tokom demonstracija.
XS
SM
MD
LG