Dostupni linkovi

Svedok preživeo ubistvo 47 Bošnjaka



Zaštićeni svedok RM-145 opisao je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu kako je u junu 1992. preživeo masovno ubistvo 47 Bošnjaka iz okoline Sarajeva koje su počinile snage bosanskih Srba.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić optužen je, između ostalog, za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam bosanskih opština imao razmere genocida.

Zbog toga što je svedok iskaz dao preko video-veze iz Sarajeva, Mladić je jutros odbio da uđe u sudnicu, tvrdeći da ima pravo da se neposredno suoči sa svedocima.

Suđenje je bilo nastavljeno u odsustvu Mladića, koji je bio neposredno izvan sudnice, pošto je on, preko advokata, potvrdio da se dobrovoljno odriče prava da prisustvuje.

Posle svedočenja RM-145, Mladić se vratio u sudnicu.

Svedok RM-145 ispričao je da je, 14. juna 1992, pripadnici srpskih snaga predvođeni izvesnim Žutim, u pritvoru u Rajlovcu uveli su 55 bošnjačkih zarobljenika u autobus, rekavši im da idu u razmenu. Autobus su, po rečima svedoka, pratila četiri automobila.

"Kad smo stigli do mesta Sokolina, izašli je stražari, pošto je Žuti rekao da je motor prokuvao i da mora da donese vode ... Čim su oni izašli, začula se jaka detonacija u prednjem delu autobusa, onda i pucnjava iz pešadijskog oružja ... To je trajalo 15 minuta", posvedočio je RM-145.

Kada je pucnjava prestala, kako je rekao, zatim su se čuli jecaji, čuo je kako se kod autobusa zaustavio automobil.

"Otvorila su se vrata i čuo sam kako neko kaže: 'Uđi i vidi jel' ima neko živ'. Taj drugi opsovao je i crkvu i boga i odgovorio: 'Idi ti, pa vidi'. Onda su otišli", kazao je svedok.

Opisao je da je bio na podu autobusa, ranjen u ruku, a da su preko njega "bili leševi".

Zajedno sa još tri preživela, iako ranjen u ruku, uspeo je da kroz šumu pobegne do jednog muslimanskog sela.

General Mladić (69) optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.
XS
SM
MD
LG