Dostupni linkovi

Ahmadinedžad: Svetu potreban novi svetski poredak



Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad rekao je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres (AP) da je potreban novi svetski poredak, koji će se distancirati od vremena, kako je rekao, američkog siledžijstva i dominacije.

Ahmadinedžad, koji će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN, rekao je AP-u da Iran nema ambicija da stvori atomsko oružje i ocenio da njegova zemlja, uprkos sankcijama Zapada, stoji bolje nego kada je on 2005. godine postao predsednik države.

"Verujem da je imperijalni sistem došao do kraja puta. Svetom više ne može komandovati nikakav imperator. Sada i osnovci širom sveta razumeju da se vlada Sjedinjenih Država rukovodi međunarodnom politikom siledžijstva", rekao je Ahmadinedžad.

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je juče Iran da mu ističe vreme za razrešenje problema u vezi sa nuklearnim programom za koji Zapad smatra da je dimna zavesa iza koje se krije - stvaranje atomske bombe.

Obama je za govornicom Generalne skupštine UN izjavio da SAD ne mogu
da tolerišu Iran koji poseduje nuklearno oružje.

Ahmadinedžad u intervjuu AP nije želeo da direktno odgovara na Obamine prozivke, rekavši da ne želi da utiče na američke predsedničke izbore u novembru.

Međutim, izneo je tvrdnju da su međunarodne osude iranskog programa obogaćivanja uranijuma samo izgovor Zapadu za pokušaj dominiranja njegovom zemljom. Prema njegovim rečima, SAD nikada nisu prihvatile način na koji se u Iranu vlada nakon islamske revolucije iz 1979.
XS
SM
MD
LG