Dostupni linkovi

Nikolić: Srbija predlaže pregovore sa Prištinom na najvišem nivou



Srbija predlaže direktne pregovore sa Prištinom na najvišem političkom nivou kako bi svi građani Kosova živeli bolje, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je danas u Njujorku predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U generalnoj debati na 67. zasedanju Generalne skupštine UN, Nikolić je naglasio da Srbija iskreno želi da postane ravnopravna članica Evropske unije i strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom.

Nikolić je rekao da su pregovori Beograda i Prištine i trajni mir između Srba i Albanaca sastavni deo evropske budućnosti Srbije.

Dogovor se može postići samo na bazi konsenzusa, bez jednostranih odluka i akcija, kazao je Nikolić, ali i istakao da "Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije".

Nikolić je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo jer je to u suprotnosti sa principima Helsinškog završnog akta i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine.

Nikolić je ocenio da je Srbija kao članica UN žrtva primene dvostrukih standarda i da je njena borba protiv "jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije istovremeno i borba za očuvanje principa poštovanja teritorijalnog integriteta".
XS
SM
MD
LG