Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Genocid u Srebrenici je činjenica



Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini je danas saopštila kako "nema sumnje da je u Srebrenici počinjen genocid i da je to činjenica".

Komentarišući jučerašnju izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na predizbornom skupu u Srebrenici da u tom gradu nije počinjen genocid, iz ambasade navode da je "Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju utvrdio svojim presudama da je masakr u Srebrenici bio delo genocida".

"Nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promeniti ovu istinu. i smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne injenice", saopšteno je iz ambasade SAD.

Dodik je u Srebrenici izjavio da se od tog grada "sve vreme pokušavalo napraviti loše mesto za Srbe tvrdnjom da je tu počinjen genocid".

"Ja tvrdim da nije počinjen genocid. Nije bilo genocida. Postojao je plan prema kojem su nam određeni stranci i bošnjački političari hteli nametnuti krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili", rekao je Milorad Dodik, predsednik SNSD-a i Republike Srpske, na
predizbornom skupu u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG