Dostupni linkovi

Korupcija u Bugarskoj endemski problem



Korupcija u Bugarskoj, sa 150.00O slučajeva mita mjesečno, između dva i tri puta je veća od korupcije u drugim evropskim zemljama i predstavlja "endemski problem", saopštio je Centar za proučavanje demokratije u Sofiji.

Centar, koji finansira njemačka Fondacija "Fridrih Ebert", navodi da je indeks korupcije u Bugarskoj 25, dok je taj broj u drugim zemljama osam.

Jedine zemlje koje imaju veći indeks korupcije su Rumunija sa 31 i Litvanija i Slovačka sa 27 poena.

"Pošto se korupcija u visokim političkim krugovima ne kažnjava, Bugarska je rijetka, ako ne i jedina zemlja u kojoj ona nije dokazana", navodi se u saopštenju Centra.

Korupcija je u državnoj administraciji u Bugarskoj 2011. godine povećana u odnosu na 2010. U toj zemlji jedna od četiri osobe daje novac ili poklon zaposlenima u državnim institucijma kada rješava neki administrativni problem.

Centar, ipak, navodi da je povećana kontrola državnih institucija od kada je Bugarska ušla u EU, dala dobre rezultate. Procenat osoba koje daju mito je za pet godina smanjen sa 70 na 48 posto.

Bugarska je, kao i Rumunija pod nadzorom Evropske komisije, koja im redovno upućuje kritike zbog nedovoljne efikasnosti u borbi protiv korupcije.
XS
SM
MD
LG