Dostupni linkovi

Izveštaj: 67 odsto gojaznih u SAD do 2030.



Više od dve trečine ili 67 odsto stanovnika u 39 američkih saveznih država do 2030. imaće prekomernu težinu, predviđa u danas objavljenom izveštaju Fond za američko zdravlje, grupa koja se bori protiv gojaznosti.

Očekuje se da Misisipi bude prvi na listi američkih država sa najdebljim stanovnicima, prognozira Fond i upozorava da je to zapanjujuće povećanje broja ljudi sa prekomernom težinom u odnosu na sadašnjih 35 odsto.

Iako se ovaj fond u svojim prognozama oslanja na cifre vlade, njegova procena se znatno razlikuje od one koju su dali federalni zdravstveni zvaničnici, koji predviđaju da će do 2030. u SAD biti 42 odsto gojaznih ljudi.

Oko dve-trećine Amerikanaca trenutno ima prekomernu težinu. To uključuje i one koji su gojazni, a kojih ima oko 36 odsto. Najveća stopa gojaznih u SAD je u državama na jugu i srednjem zapadu.

Izvršni direktor Fonda DŽef Levi ukazao je da bez obzira na to koliko će tačno skočiti broj gojaznih, to će povećati broj slučajeva dijabetesa, srčanih i moždanih oboljenja.

On je dodao i da će do 2030. medicinski troškovi za lečenje bolesti prouzrokovanih gojaznošću skočiti za 48 milijardi, na 66 milijardi dolara godišnje.
XS
SM
MD
LG