Dostupni linkovi

Šokenhof: Ne tražimo priznanje, već ugovor sa Kosovom



Nemački konzervativni političar Andreas Šokenhof (Schockenhoff) izjavio je novinskoj agenciji Beta da njegova partija ne očekuje od Srbije da prizna Kosovo pre okončanja
pristupnih pregovora sa EU, već da sa Kosovom postigne sporazum kojim bi se međususedska saradnja ugovorno uredila.

Šokenhof je prošle sedmice prilikom posete Beogradu saopštio koje uslove Srbija treba da ispuni da bi dobila podršku nemačke vladajuće stranke za otpočinjanje pristupnih pregovora za članstvo u EU. U razgovoru sa dopisnicom Bete u Berlinu ukazao je da "nije rekao ništa što sagovornicima u Beogradu nije već odavno bilo
poznato".

"Istu poruku smo preneli i prošloj vladi, kao i tadašnjem parlamentu. Ono što je bitno i što mora da bude jasno, jeste da odluku o otpočinjanju pregovora o ulasku u EU donosi Evropski savet i to jednoglasno, a Nemačka je vezana za odluku Bundestaga. Zato nije odlučujuće šta predlaže EU, već da i Bundestag da svoju saglasnost", rekao je Šokenhof, koji je zamenik predsednika poslaničke grupe konzervativaca (CDU/CSU) u Bundestagu.

Upitan da li ugovor koji se očekuje od Srbije i Kosova treba da bude načinjen po uzoru na nemačko-nemački sporazum iz 1972. godine, Šokenhof je u razgovoru za Betu ocenio da je reč o različitim situacijama.

"Nije reč o ugovoru kakav je bio onaj između dve nemačke države, nije reč ni o kiparskom problemu. Situacije se ne mogu upoređivati. Ja ne govorim ni o priznanju, već o sporazumu Srbije i Kosova u kojem se međususedska saradnja ugovorno uređuje", rekao je Šokehnof.

Istovremeno je naglasio da se ni u kom slučaju "ne očekuje da se ugovor između Srbije i Kosova sklopi pre početka pregovora".

"Međutim, ono što očekujemo jeste da do početka pregovora postoji pismena izjava, dakle ne ugovor, već samo pismena izjava da će do kraja pregovora o članstvu te dve zemlje potpisati ugovor", rekao je Šokenhof.

"To nije novo, to smo na istovetan način formulisali u razgovoru sa bivšim predsednikom (Borisom) Tadićem, sa bivšim ministrom inostranih poslova (Vukom Jeremićem), kao i sa predsednikom Nikolićem i potpredsednikom (vlade Srbije) Aleksandrom Vučićem", dodao je.

Na pitanje da li smatra da bi takav sporazum bio prihvatljiv i nesporan za vladu Kosova, Šokenhof je rekao da su "na isti način i sa istom jasnoćom očekivanja (nemačkih konzervativaca) obrazložena i Prištini".
XS
SM
MD
LG