Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću i danas zatvoreno za javnost



Suđenje Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu je i danas, drugi dan uzastopno, zatvoreno za javnost zbog zaštite identiteta svedoka koga je tužilac Dermot Grum (Groome) ranije opisao kao "insajdera" (insider).

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. godine.

Iskaz iza zatvorenih vrata najviši je nivo zaštite identiteta svedoka na suđenjima pred Tribunalom.

Svedok "RM-066" je danas okončao svedočenje čija su tema, kako proizlazi iz reči predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie), bila i Mladićeva pisana naređenja tokom rata u BiH.

Suđenje Mladiću sutra ujutro se nastavlja svedočenjem britanskog novinara Eda Vulijamija (Vulliamy) o logorima za nesrbe u okolini Prijedora, o kojima je on u leto 1992. među prvima izvestio za londonski list "Gardijan" (Guardian).

Po optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, srpske snage su u tim logorima počinile teške zločine nad pritvorenim Bošnjacima i Hrvatima.
XS
SM
MD
LG