Dostupni linkovi

Kineski brodovi u vodama kod spornih ostrva



Jedanaest kineskih patrolnih brodova uplovilo je u vode oko ostrva u Istočnom kineskom moru koje je kupio Japan, a na koja i Kina polaže pravo.

Peking je u petak poslao šest sličnih brodova oko ostrva koji Japan zove Senkaku, a Kina Dijaoju.

Kineski i japanski mediji izvijestili su da se flota od oko 1.000 kineskih ribarskih brodova kreće ka području spornih ostrva. Japanska Vlada osnovala je centar za prikupljanje informacija o kretanju kineskih ribarskih brodova.

Kina je nešto ranije saopštila da zadržava pravo da preduzme "dodatne mere" protiv Japana zbog spornih ostrva.

"Uprkos tome, još se nadamo da ćemo do rešenja doći mirnim sredstvima i putem pregovora", kazao je kineski ministar odbrane Lijang Gvanglije na konferenciji za novinare sa svojim američkim kolegom Leonom Panetom.

Lijang je ponovio da Peking ima suverenitet nad ostrvima od vremena dinastije Ming i pripisao je Tokiju odgovornost za porast napetosti u odnosima dve zemlje.

Paneta, koji je sinoć doputovao u kinesku prestonicu, pozvao je na uzdržanost, što je prethodno učinio i prilikom posete Tokiju.

Brojne antijapanske demonstracije održane su prošlog vikenda u nekoliko gradova u Kini zbog spornog arhipelaga. Hiljade Kineza i danas nastavljaju proteste širom zemlje i traže vraćanje ostrva
Kini.

Na tom arhipelagu ima nafte i gasa, a nalazi se u blizini važnih pomorskih puteva kojima nafta ide sa Bliskog istoka za Japan. Na sedam nenaseljenih ostrva pravo polaže i Tajvan.
XS
SM
MD
LG