Dostupni linkovi

Evropski fudbal: počinje Liga prvaka



Na evropskim fudbalskim travnjacima od danas počinju susreti najboljih evropskih ekipa u okviru Lige prvaka. Timovi će započeti grupnu fazu najprestižnijeg klupskog takmičenja, a za osvajanje ovogodišnje titule kladionice favorizuju španske klubove Barcelonu i madridski Real.

Branilac naslova Chelsea igraće u E-grupi zajedno s Juventusom, ukrajinskim Šahtarom iz Donjecka, te Nordsjaellandom. Barcelonu u G-grupi očekuju mečevi protiv Benfice, Spartaka iz Moskve i Celtica iz Glasgowa. Madridski Real igraće u takozvanoj ''grupi smrti''. U D-grupi društvo će mu praviti Manchester City, Ajax i Borussia Dortmund.

Real danas na svom terenu dočekuje Manchester City, dok se u istoj grupi sastaju Borussija i Ajax. Istovremeno, sastaće se i Dinamo Zagreb - Porto, Paris St. Germain - Dinamo Kijev (A-grupa), Olympiakos Pirej - Schalke, Montpellier - Arsenal (B-grupa), te Milan - Anderlecht i Malaga - Zenit St. Peterburg (C-grupa).

U srijedu su na rasporedu susreti: Chelsea - Juventus, Šahtar Donjeck - Nordsjaelland (E-grupa), Bayern - Valencia, Lille - Bate Borisov (F-grupa), Celtic Glasgow - Benfica, Barcelona - Spartak Moskva (G-grupa), te Manchester United - Galatasaray i Braga - Cluj (H-grupa).

Grupna faza takmičenja trajaće do 4. i 5. decembra. Finale je na rasporedu 25. maja naredne godine na londonskom Wembleyju. Klubovi će za nastup u Ligi prvaka dobiti po 8,6 miliona eura, što je za 1,4 miliona više nego u prošloj sezoni.
XS
SM
MD
LG