Dostupni linkovi

Novi protesti u Atini zbog mera štednje



Novi talas protesta zbog dodatnih mera štednje potresa danas Grčku, u trenutku dok se lideri vladajuće koalicije bore da finalizuju plan o uštedama predviđenim za dve naredne godine, koje su uslov da zemlja nastavi da dobija pomoć od međunarodnih kreditora.

Doktori iz državnih bolnica, nastavnici i zaposleni u lokalnim vlastima izašli su danas na ulice u znak protesta zbog planiranih smanjenja plata i finansiranja, prema paketu ušteda od 11,5 milijardi evra.

Tri sindikata održala su mirnu protestnu šetnju do Ministarstva finansija u centru Atine, noseći transparente na kojima je pisalo "Ne finansijskom kolapsu lokalnih vlasti" i "Mi nećemo da plaćamo za krizu, mi je nismo proizveli".

U grupi od oko 3.000 demonstranata, bilo je nekoliko gradonačelnika, uključujući i atinskog, Jorgosa Kaminisa.

Za danas je takođe najavljen štrajk aktivnih i penzionisanih vojnih oficira, što je do sada bilo skoro nezabeleženo u Grčkoj.

Prezadužena Grčka od maja 2010. zavisi od zajmova Međunarodnog monetarnog fonda i evropskih partnera, a zauzvrat je morala da sprovede nepopularne mere štednje. Kao dodatak već postojeć im uštedama, Atina sada mora da obezbedi nove, u vrednosti od 11,5 milijardi evra, što su od nje tražili kreditori.

Očekuje se da novim merama štednje budu dodatno smanjene penzije i plate u javnom sektoru. U saopštenju partije Demokratske levice koja je deo vladajuće koalicije, takođe se navodi da kreditori traže i povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina.

Dosadašnje mere štednje dodatno su gurnule zemlju u siromaštvo i nezaposlenost, čija stopa je u junu dostigla 24,4 odsto.

Prema zvaničnim ciframa objavljenim krajem prošle nedelje, državni deficit za prvih osam meseci iznosi 12,37 milijardi evra, čime su već probijene predviđene granice, a prihodi su bili manji od očekivanih, uprkos povećanju poreza.
XS
SM
MD
LG