Dostupni linkovi

Egipat pozvao na uzdržanost oko anti-islamskog filma



Egipatska vlada osudila je danas anti-islamski film napravljen u SAD koji je izazvao proteste u Egiptu i Libiji, ocenjujući da je "nemoralan i uvredljiv", ali je pozvala svoje stanovništvo na "uzdržanost".

Saopštenje je izdato dan posle nasilnih demonstracija ispred ambasade SAD u Kairu u kojima su demonstranti preskočili zid ambasade i spalili američku zastavu, a na njeno mesto stavili crnu zastavu s islamskim napisom.

"Svi Egipćani, muslimani, hrišćani odbacuju tu uvredu", navodi se u saopštenju koje je novinarima pročitao premijer Hišam Handil, koji je takođe izrazio žaljenje zbog sinoćnih događaja ispred američke ambasade u Kairu.

"Naš je zadatak da zaštitimo sve diplomatske misije u Egiptu", rekao je on.

Muslimanska braća, najjača politička snaga u Egiptu čiji je član i egipatski predsednih Mohamed Morsi, pozvala je da se održe mirne demonstracije u petak širom zemlje zbog ovog filma.

U sinoćnjim nasilnim protestima zbog filma i napadima na konzulat SAD u Bengaziju u Libiji ubijena su četiri Amerikanca, uključujući i amerčkog ambasadora Krisa Stivensa.

Film "Inočence of Muslims" koji je režirao Amerikanac izraelskog porekla opisuje život proroka Muhameda na podrugljiv način, uz osvrte na teme homoseksualnosti i pedofilije.
XS
SM
MD
LG