Dostupni linkovi

Otvoreni tajni dokumenti o tragediji na Hilsbrou



Rođaci 96 osoba koje su poginule u najgoroj sportskoj tragediji Britanije dobili su danas konačno pristup tajnim dokumentima, za koje odavno veruje da dokazuju
da su greške policije dovele do nesreće 15. aprila 1989. godine u polufinalu FA Kupa
između Notingem foresta i Liverpula, kada su navijači zgnječeni ili se ugušili na tribini stadiona Hilsbro.

Advokati su odavno insistirali da su greške policije direktno doprinele nesreći, a da su greške drugih dovele do toga da neki od povređenih ne dobiju lekarsku ponoć.

"Za ovo su se porodice i navijači borili 23 godine. Bez istine ne možete da žalite, a pravde nema gde ima prevare", rekla je Margaret Aspinol, čiji je 18-godišnji sin Džejson tada poginuo.

Istražna porota presudila je 1991. godine da su pogibije na stadionu Šefild venzdeja bile nesrećni slučaj, ali je lokalna policija bila na snažnom udaru kritika zbog svojih postupaka.

Policajci su sproveli oko 2.000 navijača Liverpula u ograđen prostor na tribini koji je već bio pun, što je izazvalo gnječenje.

Odgovor na tragediju je potpuno transformisao sportski svet Britanije. Nakon toga je uvedena obaveza da svi stadioni budu potpuno sedeći, a to je pomoglo klubovima da se oslobode ostataka huligana, koji su dugo mučili fudbal na ostrvu.

Porodice pregledaju dokumente u Liverpulskoj katedrali i planiraju da se u narednim danima sastanu i odluče da li će preduzimati neke pravne korake.
XS
SM
MD
LG