Dostupni linkovi

Nemački sud potvrdio Evropski stabilizacioni mehanizam



Nemački savezni ustavni sud odobrio je danas nemačko učešće u Evropskom mehanizmu za stabilnost (ESM) i u fiskalnom paktu.

Sud je odredio da savezna vlada, pre ratifikovanja odgovarajućih sporazuma, mora da obezbedi garanciju da će visina njenog jamstva biti ograničena na 190 milijardi evra.

Sve isplate u ESM koje prevazilaze ovu sumu biće moguće samo uz prethodnu novu odluku saveznog parlamenta, Bundestaga.

Pored toga, Nemačka mora da obezbedi da, uprkos poslovnoj obavezi diskrecije koja važi za sve koje rade u ESM, oba doma saveznog parlamenta, Bundestag i Bundesrat, moraju da budu sveobuhvatno obaveštena o stabilizacionom mehanizmu.

Nemačka je jedina zemlja evro-zone koja do sada nije ratifikovala ESM-sporazum. Bez učešća najveće zemlje članice, mehanizam za spašavanje evra ne može da stupi na snagu.

Posle današnje presude, predsednik države Joahim Gauk (Joachim Gauck) može da potpiše ugovor u ime Nemačke, odnosno da time potvrdi još u junu donetu odgovarajuću odluku Bundestaga.

Trajni Evropski mehanizam za stabilnost (ESM) bi trebalo da od 2013. u potpunosti zameni EFSF, sadašnji privremeni mehanizam za spašavanje evra, odnosno pomoć zemljama članicama evro-zone zapalim u krizu.

ESM će raspolagati kapitalom od 700 milijardi evra, pri čemu će u obliku kredita državama u krizi na raspolaganje moći da se stavi najviše 500 milijardi.

Nemačko učešće u ESM, u skladu sa učešćem u osnovačkom kapitalu Evropske centralne banke (ECB), iznosi 27 odsto. Reč je o sopstvenom kapitalu od 22 milijarde evra i nemačkom udelu u garancijama od 170 milijardi.

Podnosioci tužbe izrazili su strahovanje da će Nemačka zapravo morati da jamči za mnogo veću sumu i smatraju da se načinom uspostavljanja i funkcionisanja ESM oduzimaju prava odlučivanja saveznom parlamentu.

Među podnosiocima su bili Udruženje za više demokratije sa nekadašnjom socijaldemokratskom ministarkom pravosuđa Hertom Dojbler-Gmelin (Hertha Daeubler) i oko 37.000 građana, grupa starijih nemačkih profesora ekonomije koji se već godinama načelno protive zajedničkoj evropskoj valuti, političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Peter Gauvajler (Gauweiler), kao i stranka Levice.
XS
SM
MD
LG