Dostupni linkovi

Nemačka štampa kritikuje Evropsku banku



Nemačka konzervativna štampa optužila je danas predsednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Dragija da je napisao "blanko ček" prezaduženim članicama evrozone, što bi moglo da dovede u opasnost zajedničku evropsku valutu.

Najtiražniji nemački list "Bild" upozorava da bi Dragijev potez mogao da znači da je evro "gotov" (kaputt), prenosi Rojters.

Šef ECB je juče saopštio novi plan za sniženje troškova zaduživanja država evrozone kao što su Španija i Italija.

Nemačka centralna banka se ne slaže sa potezima ECB, iako je kancelarka Angela Merkel podržala Dragija, istovremeno naglašavajući da su kritike šefa Bundesbanke Jensa Vajdmana u vezi sa programom kupovine obveznica takođe korisne.

"Pomoć bez ograničenja za zemlje u krizi", piše na naslovnici "Bilda". List dodaje da je predsednik ECB potpisao "blanko ček" i da njegova politika ugrožava nezavisnost banke. List citira nemačke političare koji smatraju da je ECB prekoračila svoj mandat očuvanja stabilnosti valute.

"Frankfurter algemajne cajtung" piše da je "granica između monetarne i fiskalne politike zamućena", navodeći da su argumenti da je kupovina obveznica u okviru mandata ECB "preterani".

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble ponovio je juče stav vlade u Berlinu da upotreba monetarne politike za rešavanje fiskalnih problema u evrozoni ne može da bude trajno rešenje.
XS
SM
MD
LG