Dostupni linkovi

UN: Palestinci će se ponovo založiti za unapređenje statusa


Palestinci će se ovog mjeseca ponovo založiti u UN za unapređenje svog statusa, uz veću podršku arapskih i islamskih zemalja, kao i Pokreta nesvrstanih, izjavio je danas palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Prethodni pokušaji Palestinaca da poboljšaju svoj formalni status u svjetskoj organizaciji sa "entiteta bez prava glasa" nisu bili uspješni. Palestinski zvaničnici ranije su najavili da će u Generalnoj skupštini UN ovog mjeseca zatražiti da dobiju status države posmatrača koja nije članica UN.

"Idem ovog mjeseca u Generalnu skupštinu UN u svjetlu najnovijih odluka iz Dohe, sa islamskog samita i sa samita Pokreta nesvrstanih", rekao je Abas novinarima, a prenosi Rojters.

Palestinski diplomata, koji nije želio da bude imanovan, rekao je da Abas misli na status države posmatrača koja nije članica UN, što je prva faza u pravcu priznavanja palestinske državnosti.

Za unapređenje sadašnjeg statusa Palestinaca dovoljna je prosta većina u Generalnoj skupštini UN, koja ima 193 članice.

Slična inicijativa prošle godine bila je kratkog daha zbog finansijskih sankcija i diplomatske kontraofanzive koju su preduzeli Izrael i SAD.

Palestinci tvrde da Izrael nastavkom gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali uništava mogućnost za bilateralni sporazum o državnosti. Zbog ovog pitanja pregovori dvije strane su u zastoju od 2010. godine.
XS
SM
MD
LG