Dostupni linkovi

Dačić i Mrkić danas u Briselu o napretku Srbije i Kosovu



Premijer Srbije Ivica Dačić i šef diplomatije Ivan Mrkić danas će u Briselu s čelnicima EU razmotriti kako Srbija sprovodi reforme i ispunjava uslove za dobijanje datuma pregovora o članstvu, posebno kad je riječ o reformi pravosuđa, borbi protiv "sistemske korupcije" i nastavku dijaloga s Kosovom.

Dačić će, u pratnji Mrkića, razgovarati s predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem, predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, komesarom Štefanom Fileom i komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem.

Kako su agenciji Beta rekli zvaničnici EU u Briselu, od premijera Dačića se očekuje da podrobnije obrazloži i glavne strategijske ciljeve nove srbijanske vlade i njen ključni cilj da što brže napreduje na putu ka članstvu u Uniji.

Obnovi dijaloga s Kosovom bi, utisak je izvora u Briselu, trebalo da doprinese i stav vlade u Beogradu da ubuduće na regionalnim sastancima ne zahtijeva da Kosovo bude obavezno predstavljeno i cijelim tekstom fusnote, utvrđene dogovorom u dijalogu Beograd-Priština.
XS
SM
MD
LG