Dostupni linkovi

Kuči: Od dijaloga sa Srbijom ne treba mnogo očekivati



Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je izjavio danas da od dijaloga sa Srbijom ne treba mnogo očekivati, jer će se njim pokušati rešiti različita gledanja, kako je kazao, dve države na aktuelne propbleme.

Kuči je u intervjuu za Dojče vele rekao da do dijaloga dolazi zato što je stvorena takva situacija u kojoj pet država nije priznalo nezavisnost Kosova.

"One imaju dileme da li to učiniti bez definisanja odnosa između Kosova i Srbije. Takođe, postoji blokada u Savetu bezbednosti UN-a, zbog odnosa Kosovo Srbija. Nerešena pitanja se ne odnose na nerešena unutrašnja državna, već međudržavna pitanja i obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu", kazao je potpredsednik kosovske vlade.

Kuči je rekao da je cilj dijaloga da reši pitanja koja se drugačije shvataju na Kosovu i u Srbiji.

"Ovaj dijalog ne podrazumeva dovođenje u pitanje teritorijalne celovitosti, nezavisnosti, suvereniteta, već podrazumeva da pitanja koja se drugačije shvataju u naše dve države rešavaju putem dijaloga", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo ostvaruje obaveze koje mu traže EU i SAD, ali “ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti da se otvori pitanje nezavisnosti, suvereniteta ili teritorijalne celovitosti, pošto je dijalog o tome odavno zatvoren”.
XS
SM
MD
LG