Dostupni linkovi

U EU od sutra povlačenje klasičnih sijalica od 40 vati



Od sutra, 1. septembra 2012, u EU počinje postepeno povlačenje sa tržišta neefikasnih klasičnih sijalica jačine 40 vati, u skladu s uredbom iz 2009, a zameniće ih proizvodi koji štede energiju.

Uredbom je predviđeno da zamena tih i halogenih sijalica bude završena do kraja ove godine, objavio je danas Euractiv.rs.

Uredba doneta u martu 2009. predviđa povlačenje neštedljivih sijalica po fazama i utvrđuje kriterijume energetske efikasnosti koje mogu da ispune samo kompaktne fluorescentne i LED sijalice.

Povlačenje je počelo od klasičnih sijalica jačcine 100 vati ili jačih odmah po donošenju uredbe.

Sijalice od 75 vati počele su da "nestaju" s trzsišta 1. septembra 2010, one od 60 vati godinu dana kasnije a 1. septembra 2012. godine na red dolaze silaice od 40 vati i slabije.

Sve neštedljive mat ili "mlečne" sijalice svih voltaža povlače se od samog početka primene uredbe, još od 1. septembra 2009.

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije o štednji energije (http://ec.europa.eu/energy/efficiency/), pored LED sijalica i kompaktnih fluorescentnih sijalica, na tržištu će biti i nove, poboljšane klasične sijalice.

Po podacima sa sajta, LED sijalice štede čak 80 odsto energije u poređenju sa klasičnim.

U proseku, potrošnja električne energije u jednom domaćinstvu će primenom štedljivih sijalica biti smanjena za 15 odsto, što je jednako neto-uštedi od 25 do 50 evra godišnje, zavisno od veličine domaćinstva i broja sijalica koje se koriste.
XS
SM
MD
LG