Dostupni linkovi

Kineska državna agencija kritikuje Mita Romnija



Kineska novinska agencija Sinhua kritikovala je danas sinoć izabranog republikanskog kandidata za predsednika SAD Mita Romnija što optužuje Kinu za američke probleme.

"Iako je lako američkim političkim zvaničnicima da samo na Kinu prebace odgovornost za svoje probleme, treba da shvate da njihove reči i njihovi stavovi truju opštu atmosferu kinesko-američkih odnosa", navela je državna agencija.

Romni je obećao čvrst stav prema Kini ako novembra bude izazbran za predsednika SAD i više puta je kritikovao politiku predsednika Baraka Obame prema Pekingu.

U sklopu tvrdnji da Peking manipuliše vrednošću svoje valute da bi podstakao zaradu od svog izvoza, Romni je pozvao Kinu da poštuje pravila svetske privrede.

Romni je u februarua opisao Kinu kao "prosperitetnu tiraniju" i u članku objavljenom u Vol strit džornalu obećao da će sprečiti da dodje "doba Kine".

Romni je septembra prošle godine kao "popuštanje" SAD prema Pekingu ocenio odluku Vašingtona da samo modernizuje tajvanske borbene avione američke proizvodnje F-16, umesto da Tajpehu proda nove modele. Kina smatra otcepljeni Tajvan delom svoje teritorije.

"Ako su izjave Romnija o kineskoj valuti samo iskrivljavanje činjenica s ciljem da se prikupe glasovi protiv Kine, njegove izjave o prodaji oružja Tajvanu prelaze liniju jer se odnose na fundamentalne interese Kine", ukazuje agencija.
XS
SM
MD
LG